Sedan 1911 Sverige   Svenska | English | 日本語  
  Raus  
  Startsidan Historia Produkter Event Galleri Kontakt  
  Raus historia  
 
 
HISTORIA    

Rausstenkärlsfabrik, strax söder om Helsingborg är en av de sista stenkärlsfabrikerna i Sverige som i full omfattning håller fast vid den ursprungliga produktionen av krukor, burkar och annat hushållsgods, som sedan gammalt tillverkats i vårt land.Det drejas för hand,bränns 3 dagar med ,ca 8 ton stenkol, i stenkolsugn och saltglaseras på samma sätt som när Ludvig Johnsson startade produktionen 1911. Därför är det inte konstigt att Rauskeramik blivit populärt, som samlarobjekt. Besökare kommer från hela världen för att njuta av den gamla fabriksmiljön. Idag är kolugnen äldst i hela norden, som fungerar i drift.


År 2003, övertogs Raus Stenkärlsfabrik av familjen Nakajima,som öppnade Yoshio Nakajima Art Center. Yoshio Nakajima är en japansk konstnär, som 1966 kom till Sverige och började studera vid Valands konsthögskolan i Göteborg. Sedan dess har han varit Sverige trogen. Numera har han, sin atelje på Raus Stenkärlsfabrik. Yoshio Nakajima finns representerad på en mängd museer runt om i Sverige, Europa, USA och Japan. Den 28 maj 2011 öppnade Yoshio Nakajima museum och Konsthall på Raus Stenkärlsfabrik i samband med hans 70 års jubileum, 45 år i Sverige och Raus Stenkärlsfabrikens 100 års jubileum.


Tillverkningen av krukor sköts som tidigare av Lasse Andersson, Eva Isaksson och numera även den kända världmästare, Bente Brosböl Hansen och nordens drejar mästaren, från Royal Copenhagen, Bjarne Puggard.
I butikssortimentet finns allt från de traditionella krukorna, burkarna, kannorna, senapsskålarna och flaskorna, som alltid tillverkats, till adventsstakar, pepparkaksburkar, kaffekoppar och unika moderna skulpturer.


På Yoshio Nakajima Museum och konsthall, kan ni uppleva internationella konstuställningar och en permanent avdelning med konst av Yoshio Nakajima. Detta är en plats, där allt kan hända.

Välkomna!

 

Historia1


Historia2

     
Lasse Andersson Lasse Andersson

Drejat från 1998, Raus
Föraägare, drejare och bränning ansvarig chef

Eva Isaksson Eva Isaksson

Drejat från 1998, Raus
Föraägare, drejare och bränning ansvarig chef

Bente Brosbol Hansen Bente Brosböl Hansen

Drejat från 2004, Raus
14 världsmästare i drejning
Drejat hos Royal Copenhagen 1994-1995

Bjarne Puggard Bjarne Puggard

Drejat från 2008, Raus
Nordenmästare i drejning
Drejat hos Kähler, 1997-2006, Danmark
Drejat hos Royal Copenhagen från 2013

Alexander Krohn Alexander Krohn

Drejat från 2006, Raus

     
 
 
 
  STARTSIDAN
HISTORIA
  PRODUKTER
  EVENT
  GALLERI
  KONTAKT
 
Svenska
  English
  日本語

Link: Yoshio Nakajima

Facebook

  Raus stenkärls fabrik

Lokmansgatan 8
253 62 Helsingborg
Sweden

info@rausstenkarlsfabrik.se

Copyright © Raus stenkärls fabrik